De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag voor het eerst sinds het brexitreferendum met winst gesloten. Net als eerder op de dag in Europa sloegen koopjesjagers hun slag, na de zware verliezen van de afgelopen twee handelsdagen. Ook werd gespeculeerd dat overheden maatregelen gaan nemen om de nadelige gevolgen van de brexit te beperken.
De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent hoger op 17,409,72 punten. De bredere S&P 500 steeg 1,8 procent tot 2036,09 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 2,1 procent en kwam uit op 4691,87 punten.
Beleggers in New York verwerkten verder onder meer nieuwe cijfers over de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Die is volgens een nieuwe raming met 1,1 procent gegroeid in vergelijking met een jaar eerder. Bij een eerdere schatting werd een groei gemeld van 0,8 procent. Verder bleek dat het consumentenvertrouwen in de lift zat, al betreft het een meting van vóór het brexitreferendum.
Banken
Met name Amerikaanse banken deden het goed. Morgan Stanley (plus 4,2 procent), Bank of America (plus 4,3 procent) en Citigroup (plus 5,1 procent) behoorden de afgelopen dagen juist tot de grootste verliezers. Facebook en Visa namen met winsten tot 3,4 procent de techfondsen op sleeptouw.
Verder verloor Dow Chemical 2,9 procent na de aankondiging van een reorganisatie. Het chemieconcern schrapt 2500 banen bij zijn onderdeel dat siliconen maakt en sluit fabrieken in de VS en Japan. De ingreep moet een jaarlijkse kostenbesparing van 400 miljoen dollar opleveren.
Olie
De aankondiging van een nieuwe topman bij LendingClub leverde de kredietverlener 7,2 winst op. De oprichter en bestuursvoorzitter stapte vorige maand onverwacht op.
Oliebedrijven profiteerden van de opverende grondstoffenprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,6 procent tot 48,00 dollar en Brentolie klom 3,2 procent tot 48,65 dollar per vat. Exxon werd 2,3 procent meer waard. Chevron won 1,3 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl